/Fires i festes
Fires i festes 2019-07-16T06:30:17+00:00

Fira del Fang

La Fira del Fang  se celebra cada mes de març a Marratxí amb l’objectiu de promocionar la feina dels artesans de la ceràmica, especialment els marratxiners. És una ocasió única per a comparar i adquirir peces de fang de tota mena (decoratives, per a la cuina, joguines, artí­stiques…) perquè en un sol recinte es junten la majoria de ceramistes de Mallorca,  molts de la pení­nsula i alguns de l’estranger.

Només poden exposar i vendre en aquesta fira els autèntics artesans de la ceràmica, persones que fabriquen ells mateixos les peces que venen. No s’accepten intermediaris ni productes que no siguin d’artesania ceràmica.

L’Ajuntament de Marratxí, amb la Fira del Fang, pretén impulsar i donar suport al sector terrisser del municipi, el qual té més de 300 anys de tradició.

Fira de sa Llet d’Ametla

S’organitza un cap de setmana de mitjans desembre. A Marratxí quatre famílies conserven els molins per fabricar llet d’ametlla i mantenir viva aquesta tradició. Al Pla de Na Tesa les famílies Cabot i Pocoví preparen uns 250 litres de llet d’ametla per les degustacions de la Fira.

La llet d’ametlla ha estat present a la cuina mallorquina al llarg de tota la història. És un sucedani de la llet elaborat principalment amb pasta d’ametles. Això fa que, al contrari que la llet d’origen animal, no contengui colesterol o lactosa, per la qual cosa es pot utilitzar com a substitut d’aquesta en moltes receptes de cuina. És una llet que ja apareix en diverses receptes d’origen medieval com aliment emprat en els plats típics de Quaresma.

Festes de Sant Marçal

El 30 de juny és Sant Marçal, patró de Marratxí. Per aquest motiu, i al voltant d’aquest dia, se celebren les festes d’estiu més importants del municipi i de les primeres de Mallorca.

Fira de Tardor

Milers de persones acudeixen durant el primer cap de setmana de novembre als actes de celebració de la Fira de Tardor. Es tracta d’una festa amb la qual se celebra l’arribada de la tardor i s’exhibeixen les tradicions, els oficis antics i l’artesania del municipi.

Motor retro Marratxí

S’organitza el darrer cap de setmana de maig. Al llarg dels deu anys de vida, ha acollit multitud d’aficionats del món dels vehicles clàssics i antics amb exposicions, exhibicions i mercadet de compra i venda, per la qual cosa s’ha convertit en una cita ineludible i reconeguda a nivell nacional.

Sa Rua

Sa Rua de Marratxí és la festa de carnaval del nostre municipi. Se celebra cada any dins el mes de febrer, una setmana abans que la Rua de Palma, amb una participació aproximada de 30 comparses que atrau unes 1500 persones.

Beneïdes Sant Antoni

Festa religiosa tradicional que consisteix en la beneïda dels animals, normalment de companyia. Se celebra a la plaça de l’església del Pla de na Tesa.

Festes del Carme en Pòrtol

Des de fa 10 anys, les festes del Carme s’organitzen a mitjan mes de juliol coincidint amb el dia 16, dia de la Mare de Déu del Carme, amb una setmana plena d’actes.